چرا روزنامههای چاپی هنوز اهمیت دارند
«ایتان مایکلی» روزنامهنگار و نویسنده آمریکایی در تشریح اهمیت روزنامههای چاپی در تغییر سیاستهای آمریکا تاکید دارد که با وجود تغییرات در صنعت رسانهها، نمیتوان اهمیت روزنامههای مکتوب را نادیده گرفت.
این نویسنده آمریکایی در مقاله منتشرشده در روزنامه واشنگتن پست نوشته است: روزنامه «شیکاگو دیفندر/Chicago Defender»، ژوییه (تیر) گذشته اعلام کرد که دیگر این روزنامه را بهصورت نسخه مکتوب منتشر نمیکند و از این پس مطالب این روزنامه بهصورت نسخه آنلاین عرضه میشوند.
مایکلی، نویسنده کتاب «دیفندر: چگونه روزنامه (متعلق به) سیاهپوستان چاپ شیکاگو، آمریکا را تغییر داد»، افزوده است: اعلام این خبر، به چاپ مکتوب روزنامه شیکاگو دیفندر که فعالیت خود را از سال ۱۹۰۵ میلادی آغاز کرده است، پایان داد. این روزنامه ابتدا در قالب هفتهنامه توسط «رابرت اس آبوت» تاسیس شد. آبوت یک آمریکایی آفریقاییتبار بود که از جورجیا به شیکاگو آمده بود.
پایان کار نسخه چاپی دیفندر به همان اندازه که برای خوانندگانش موضوع غمانگیزی بود، برای گروهی از روزنامهنگاران، دستاندرکاران صنعت چاپ، دستفروشان و مدیران اجرایی هم که در این روزنامه کار میکردند حزنآور بود.
با این حال، توقف فعالیت مکتوب این روزنامه لحظه مناسبی را برای درک دستاوردهای این روزنامه بهعنوان رسانهای متعلق به یک قشر خاص از جامعه و نفوذ آن بر بالاترین محافل قدرت در دوران فعالیتش ایجاد کرد.
نویسنده تاکید کرده است که برای مقابله با ظهور دوباره برتریطلبی نژاد سفید که امروزه باز هم در جامعه آمریکا مشاهده میشود، نیاز هست سازمانهای رسانهای همچون دیفندر را در هر شکلی تشکیل داد.
آبوت، شیکاگو دیفندر را روی میز آشپزخانه یک جامعه نوظهور آمریکایی آفریقاییتبار تاسیس کرد که بعدها فعالیتش را دفتری در جنوب شیکاگو متمرکز کرد.
دیفندر اولین روزنامه متعلق به آمریکاییهای آفریقایی تبار نبود اما آبوت با استفاده از تکنیکهای مورد استفاده توسط افرادی همچون «ویلیام راندلف هرست» و «جوزف پولیتزر» توانست تعداد زیادی مخاطب جلب کند.
ویلیام هرست، روزنامهنگار، خبرنگار و سیاستمدار آمریکایی، با راهاندازی بزرگترین روزنامههای زنجیرهای آمریکا سهمی بنیادین در تاریخ روزنامهنگاری آمریکا داشت.
پولیتزر نیز روزنامهنگار معروف آمریکایی و بنیانگذار جایزه ادبی پولیتزر است که معتبرترین جایزه روزنامهنگاری در آمریکا محسوب میشود.
دیفندر اولین روزنامه متعلق به آمریکاییهای آفریقایی تبار نبود اما آبوت با استفاده از تکنیکهای مورد استفاده توسط افرادی همچون «ویلیام راندلف هرست» و «جوزف پولیتزر» توانست تعداد زیادی مخاطب جلب کند
تکنیکهای مورد استفاده آبوت عبارت بودند از استفاده از تیترهای درشت، کارتونهای مطبوعاتی یا همان کارتونهای سرمقالهای بهعنوان تصاویر کاریکاتوری که در روزنامههای جهان رخدادهای جامعه را به زبان طنز ترسیم میکنند، استفاده از تصاویر گرافیکی و عکس و بخش ویژه اخبار ورزشی و گزارشها.
او از نقطه نسبتا امن خود در محل کارش در شیکاگو، از طریق همکاری با افرادی همچون باربرهای راهآهن، فروشندگان و توزیعکنندگان و گاه روزنامهنگاران متعهد گزارشهای خبری مکتوب را به سراسر کشور ارسال میکرد.
این رویکرد او به همراه استقبال روزنامه دیفندر از یک نوآوری دیگر در رشته روزنامهنگاری که شامل روزنامهنگاری تحقیقی بود باعث شد تا اعتماد مخاطبانش را جلب کند و در لحظات حساس تاریخی در بیش از یک قرن به حمایت از آنها پرداخت.
در طول جنگ جهانی اول، که نقطه اوج استفاده از نیروی کار آفریقایی در کارخانههای ایالتهای شمالی آمریکا بود، آبوت مشاهده میکرد که مهاجرت میتواند سلاح قدرتمندی برای جنگ در حمایت از یکپارچگی و انسجام اجتماعی باشد. این امر میتوانست گروه اقلیت الیگارش جنوب را از بخش بزرگی از نیروی کار ماهر که حقوق چندانی دریافت نمیکردند شامل کشاورزان، مکانیکها و صنعتگران محروم کند.
این مساله باعث شد روزنامه دیفندر به مهاجرت جمعی آمریکاییهای آفریقاییتبار از جنوب به مناطق صنعتی شمال تشویق کند. این روزنامه صرفنظر از واقعیتهای تلخی که در انتظار آمریکاییهای افریقاییتبار در شمال بود، با کمک سردبیران و کاریکاتوریستهای خود از این فرصت برای بازگو کردن منافع فردی و احتمالا جمعی این مهاجرت دستهجمعی استفاده کند. در مجموع، صدها هزارنفر به این درخواست پاسخ داند که به آنچه که تحت عنوان «مهاجرت بزرگ» نام گرفته منجر شد.
ابوت امیدوار بود که این حرکت، اهرم فشار آمریکاییهای آفریقاییتبار را میان ساکنان باقیمانده در جنوب افزایش دهد زیرا مهاجرت به شمال به افزایش قدرت اقتصادی و سیاسی آنها در شهرهایی مانند شیکاگو منجر میشد. روزنامه دیفندر نقش کلیدی در انتقال ساکنان جدید آمریکایی آفریقاییتبار به سازمانهای سیاسی داشت که از نامزدهای این قشر در انتخابات شهرداریها و کنگره استفاده میکرد و آنها در رقابت برای انتخاب فرمانداران و شهرداریها پیروزیهایی کسب کردند.
بعد از مرگ آبوت در سال ۱۹۴۰ میلادی، نوه و جانشین او، «جان اچ سِنگ استاک»، این قدرت سیاسی را تشدید کرد و این امر به مهاجرت سیاسی آفریقاییهای آمریکاییتبار از حزب جمهوریخواه به دموکراتهای وابسته به فرانکلین روزولت، رییسجمهور وقت آمریکا، منجر شد. وی همچنین مجبور به مقابله با سانسور و تهدید نشریات متعلق به سیاهپوستان در طول جنگ جهانی دوم شد.
این روزنامه همچنین از نفوذ خود برای کمک به متقاعدکردن «هری ترومن»، رییسجمهور پیشین آمریکا، در صدور دستور اجرایی ادغام نیروهای مسلح آمریکایی استفاده کرد. بهعلاوه با حمایت آمریکاییهای افریقاییتبار ساکن جنوب از نامزدی فرماندار کارولینای جنوبی مشخص شد که حمایت جامعه آمریکاییهای افریقاییتبار نقشی مهم و محوری دارد.
در سال ۱۹۵۵، دیفندر و یک مجله دیگر چاپ شیگاگو بهاسم «جت مگزین» تصاویری از کشتهشدن «امِت تیل»، پسربچه آمریکایی افریقاییتبار، را منتشر کردند. او به اتهام قرارگذاشتن با یک زن سفیدپوست تا سر حد مرگ کتک خورده بود و این دو روزنامه با این اقدام خشونت ذاتی ناشی از تبعیض نژادی را به نمایش میگذاشتند.
فشارهای ناشی از روزنامههای متعلق به نژاد سفید و ظهور رسانه جدید تلویزیون باعث شد که این هفتهنامه به روزنامه تغییر یابد تا با توجه به اوضاع حاکم در اواسط دهه ۱۹۵۰ به فعالیت خود در حمایت از حقوق مدنی ادامه دهد.
این روزنامه تصویر مارتین لوتر کینگ جونیور، رهبر جنش حقوق مدنی که یک آمریکایی آفریقاییتبار بود، را منتشر کرد که به ماجراهای مربوط به تحریم اتوبوسهای مونتگومری، مبارزات سیاسی اعتراضآمیزی علیه سیاست جداسازی نژادی در سیستم حملونقل عمومی مونتگومری در ایالت آلاباما منجر شد.
این روزنامه همچنین از نفوذ خود استفاده کرد و «کِندی»، رییسجمهور پیشین آمریکا، را وادار کرد تا اولین قاضی آمریکایی آفریقاییتبار را در دادگاه استیناف حوزه ایالات متحده معرفی کند.
در دهههای بعد از آن، سنگ استاک بهدلیل مشکلات خانوادگی از تمرکز بر حرفه خود باز ماند اما در این مدت روزنامههای متعلق به سفیدپوستان خبرنگاران نویسندگان و عکاسان دیفندر را به کار میگرفتند یا از جوانان روزنامهنگار سیاهپوست بهمحض فارغالتحصیلی از دانشگاه استفاده میکردند.
فشارهای ناشی از روزنامههای متعلق به نژاد سفید و ظهور رسانه جدید تلویزیون باعث شد که این هفتهنامه به روزنامه تغییر یابد تا با توجه به اوضاع حاکم در اواسط دهه ۱۹۵۰ به فعالیت خود در حمایت از حقوق مدنی ادامه دهد
بعد از مرگ سنگ استاک، این روزنامه به اندازه کافی قوی بود تا به یک سیاستمدار جوان جاهطلب که «باراک اوباما» نام داشت توصیههای لازم را برای کمک به پیروزیاش در بین رایدهندگان آمریکایی – آفریقایی ارائه دهد.
بنابراین دیفندر توانست در میان برخی از نشریات بسیار بانفوذ قرن بیستم و در کنار روزنامههایی همچون واشنگتن پست و نیویورک تایمز به جایگاه خود دست یابد. این روزنامه نقش بزرگی را در برخی از لحظات بسیار مهم تاریخی آمریکا ایفا کرد.
اینکه این روزنامه متعلق به یک قشر خاص از جامعه بود در کنار نفوذی که در سیاستهای اصلی کشور داشت به دیفندر کمک کرد تا حتی بعد از سقوط برخی از روزنامههای رقیبش بقا یابد.
نویسنده مطلب واشنگتن پست در مطلب در نهایت نتیجه گرفته که رونقگرفتن رسانههای اجتماعی بر نشریههای مکتوب تاثیر گذاشته است و این فقط مختص روزنامه دیفندر نیست. در چنین شرایطی مادام که آینده نامعلوم است توجه به ارزش روزنامههای مکتوبی همچون دیفندر که خواستههای خوانندههای خود را به کسانی که در راس قدرت هستند میرساند، اهمیت دارد. اگر انتشار روزنامههای چاپی همچنان کاهش پیدا کنند مهم است که عملکرد آنها از دست نرود. در هر شکل و قالبی که باشد به رسانههای مکتوبی که بر روزنامهنگاری تحقیقی سرمایهگذاری میکنند، از حقوق اجتماعات دفاع میکنند و مدافع حقوق کسانی هستند که بهواسطه نژادپرستی تهدید میشوند، نیاز هست.
ترجمه بهجت عباسی
مطلب از «مدرسه روزنامهنگاری ایرنا»